Nasza praca w kuchni w dużej mierze zależy od tego jakim sprzętem dysponujemy . Oczywiście nic nie zastąpi naszej wiedzy i umiejętności ale nie ma co udawać , że nie mamy łatwiej niż nasze Babcie i Mamy .

Z reguły skupiamy się na zaopatrzeniu w duży sprzęt AGD ( lodówka , kuchenka , zmywarka , mikrofala itp. )- bo bez tego ani rusz . Potem kupujemy garnki , patelnie , miski , wałki .Potem małe AGD ( miksery , roboty , tostery ) . A między czasie wszystkie inne drobiazgi .Z oczywistych względów nie będę się zajmować dużym AGD bo przecież raz na jaki czas się je kupuje . Co do reszty to jeśli uznam , że coś co mam jest ciekawe i ułatwia pracę podzielę się tym z Wami .

Osobną grupę ,,Przydasi " stanowią bajery żywnościowe ( posypki, wafelki , dekoracje , barwniki , serweteczki itp., itd. .)Niby nie potrzebne ,a cieszą .Te , które trafią w moje łapki i uznam za ciekawe i użyteczne - pokażę .

środa, 9 maja 2012

Patelnia do sadzonych jajek przepiórczych

Stareńka patelenka do robienia sadzonych jajek przepiórczych. Bardziej już zabawka niż sprzęt do użytku bieżącego. Co ciekawe jajeczka wbite w natłuszczone dołki smażą się zupełnie inaczej niż jesteśmy przyzwyczajeni . Robi się od spodu taka chrupiąca - brązowa skórka . Pewnie dla tego , że patelenka jest bardzo cienka i żar od spodu od razu podpieka przepiórcze jajka .
A że jajeczka są takie mini i je się je w całości to chyba o to chodzi .
Tak wyglądają jajeczka przepiórcze sadzone 



1 komentarz:

  1. Jesteś szurnięta Gramolko! I za to Cię kocham!

    OdpowiedzUsuń