- Soft czyli miękki
-Medium czyli średni
-Hard czyli twardy
Odpowiada to odpowiednio jajkom na lekko ścięte ( to znaczy białko ścięte , żółtko płynne ), na miękko ( białko całkowicie ścięte , żółtko płynne z lekko ściętą otoczką dotykającą białka ) i jajko na twardo ( białko i żółtko całkowicie ścięte .
Oczywiście można wybierać etapy pośrednie .
Mnie najbardziej odpowiada dokładnie Medium .
Gotując jajka wystarczy zalać jajka całkowicie wodą tak by nie wystawały ponad jej poziom i obserwować Eggtimer . Jak zbieleje do odpowiedniej kreseczki wstawiamy na chwilę garnek z jajkami pod bieżącą zimną wodę . Wyjmujemy jajka i już .
Eggtimer jak wystygnie znów wraca do pierwotnego wyglądu .
Kosztował 1 funta czyli niewiele ponad 4 zł - a ułatwienie i frajda niesamowite .Podobno na Allegro można kupić po 10 złotych.
A tak wygląda proces gotowania :
Coś wspaniałego...
OdpowiedzUsuńTeż już go mam i jestem zadowolona :-)Oczywiście dzieki tobie go mam :-)
OdpowiedzUsuńmam i korzystam, bo inaczej moje jajka są zawsze nie takie jak trzeba
OdpowiedzUsuńSuper i na pewno ułatwia gotowanie jajek:))
OdpowiedzUsuńi ja bardzo dziękuję, Buniu, za ten gadżecik - jest świetny!
OdpowiedzUsuńteż jestem zachwycona, chętnie zakupię taki gadżet tylko proszę podpowiedzcie gdzie to cudo można kupić.
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie udało mi się ugotować jajek na miękko, więc taki cudo byłoby mi bardzo pomocne.
Z góry dziękuję za podpowiedź.
Wow ale świetny wynalazek:)
OdpowiedzUsuńJa przywiozłam sobie z Anglii tam kosztuje grosze ( funta ). U nas można kupić na Allegro - dziewczyny już pokupowały - wrzuć w wyszukiwarkę Eggtimer i zobacz - może w sklepach internetowych też są .
OdpowiedzUsuńJa zaopatrzyłam Rodzinę i znajomych bo uciecha jest duża z takiego gotowania .
Ja mam inny sprawdzony sposób na jajko na miękko - wkładamy do gotuącej się wody jajko i wyciągamy dokładnei po 5min 40s - idealne jajeczko na miękko, wychodzi zawsze.
OdpowiedzUsuń