Nasza praca w kuchni w dużej mierze zależy od tego jakim sprzętem dysponujemy . Oczywiście nic nie zastąpi naszej wiedzy i umiejętności ale nie ma co udawać , że nie mamy łatwiej niż nasze Babcie i Mamy .

Z reguły skupiamy się na zaopatrzeniu w duży sprzęt AGD ( lodówka , kuchenka , zmywarka , mikrofala itp. )- bo bez tego ani rusz . Potem kupujemy garnki , patelnie , miski , wałki .Potem małe AGD ( miksery , roboty , tostery ) . A między czasie wszystkie inne drobiazgi .Z oczywistych względów nie będę się zajmować dużym AGD bo przecież raz na jaki czas się je kupuje . Co do reszty to jeśli uznam , że coś co mam jest ciekawe i ułatwia pracę podzielę się tym z Wami .

Osobną grupę ,,Przydasi " stanowią bajery żywnościowe ( posypki, wafelki , dekoracje , barwniki , serweteczki itp., itd. .)Niby nie potrzebne ,a cieszą .Te , które trafią w moje łapki i uznam za ciekawe i użyteczne - pokażę .

czwartek, 4 sierpnia 2011

Gadżety do robienia Bento ( Obento ):


Gadżety do robienia Bento ( Obento ):
Japończycy przykładają dużą wagę do tego jak podany jest posiłek. Doskonale ilustruje to Obento .
Obento to zarówno pudełeczko ( są tysiące różnych ) jak i posiłek w nim zamieszczony.
Zabiera się go jako drugie śniadanie- lunch do szkoły , do pracy , w podróż , na wycieczkę .Robi się  go z Onigiri tzn ryżowych kanapek, jajek , warzyw , owoców, ryb, kurczaka, wędlin  - w zasadzie wszystkiego .Ma być w poręcznych kęsach i wytrzymać przenoszenie i zamknięcie w pudełeczku . A sposób dekorowania Obento przekracza chyba nasze pojęcie o dekorowaniu posiłków- to są po prostu małe dzieła sztuki. Robiący Obento  wspomagają się tysiącami pomocnych urządzeń - wycinarek, pojemniczków do formowania ryżu , spinek, ,, grzebyczków " , pojemniczków na sosy itp.
Ewa ( internetowa koleżanka mieszkająca w Tokio )  przysłała mi taki podstawowy zestaw pomocny przy robieniu Obento dla dzieci ( mając na względzie moje wnuki ) - stąd misiaczki, zwierzątka , kwiatki. Z tego co obejrzałam na stronach mówiących o Obento to tematyka ozdób jest nieograniczona i zależna od tego dla kogo jest robiony posiłek, wieku, pory roku , okazji itp.
I tak na zdjęciu jest :
1) i 1a ) - Pojemniczki do formowania ryżu ( kwiatek i serduszko )
2)          - Pojemniczek do Obento ( składa sie z dwóch osobnych części z pokrywkami , które wchodzą jedno w drugie lub są stawiane jedno na drugie )
3)           - ,,Pieczątki " do ryżu- formują ryż w pożądany kształt
4)           - Pojemniki do formowania jajek w określony kształt ( rybka i samochód - jajko na twardo wkłada się po obraniu do pudełeczka- zamyka i zostawia w lodówce na kilka godzin - pierwsza uwaga - japońskie jajka są mniejsze bo wsadziłam średnie i chyba boki się naderwą )
5)           - Malutkie pojemniczki - nie mam pewności - chyba na sosy -
6)           - ,,Grzebyki " - do wbijania w kawałki mięsa , wędlin takich na jeden kęs ( np. ośmiorniczki z paróweczek )
7)          -  Mini foremki do wycinania ozdób z nori, marchewki, wędliny i wszystkiego innego
8)          - ,, Szpileczki " z ozdobnymi główkami o podobnym zastosowaniu jak  ,, grzebyki " - do wbicia w kęsy pożywienia
Zobaczymy co do czego się przyda jak będę robić .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz