Nasza praca w kuchni w dużej mierze zależy od tego jakim sprzętem dysponujemy . Oczywiście nic nie zastąpi naszej wiedzy i umiejętności ale nie ma co udawać , że nie mamy łatwiej niż nasze Babcie i Mamy .

Z reguły skupiamy się na zaopatrzeniu w duży sprzęt AGD ( lodówka , kuchenka , zmywarka , mikrofala itp. )- bo bez tego ani rusz . Potem kupujemy garnki , patelnie , miski , wałki .Potem małe AGD ( miksery , roboty , tostery ) . A między czasie wszystkie inne drobiazgi .Z oczywistych względów nie będę się zajmować dużym AGD bo przecież raz na jaki czas się je kupuje . Co do reszty to jeśli uznam , że coś co mam jest ciekawe i ułatwia pracę podzielę się tym z Wami .

Osobną grupę ,,Przydasi " stanowią bajery żywnościowe ( posypki, wafelki , dekoracje , barwniki , serweteczki itp., itd. .)Niby nie potrzebne ,a cieszą .Te , które trafią w moje łapki i uznam za ciekawe i użyteczne - pokażę .

wtorek, 30 sierpnia 2011

Pojemniki próżniowe

Rok temu dostałam do przetestowania pojemnik do przechowywania żywności Dafi

( mam już pojemniki Vacsy , które sprawdzają się - tyle , że tamte mają elektryczną pompkę do odsysania powietrza )
Pojemnik Dafi zamyka się ręczną pompką . W sumie jestem zadowolona z takiego sposobu przechowywania żywności . Szczególnie jest to pożyteczne tam gdzie zakupy robi sie w małych ilosciach i raz na kilka dni .

W moim przypadku kupowanie po 1 plasterku szynki czy polędwicy co dziennie jest irytujace . Mając pojemniki w których odsysam powietrze - mogę spokojnie kupić trochę wiecej i trzymać kilka dni .

W zasadzie różnicy ( po za ceną ) między pojemnikami z odsysaniem ręcznym i elektrycznym nie widzę . Przydają się .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz